Dukati imaju posebnu istorijsku vrednost, prenose se sa kolena na koleno i poklanjanje dukata predstavlja običaj još od davnina. Kada je reč o dukatima, najlepši i najskuplji su zlatni dukati (zlatnici), pa se iz tog razloga uglavnom oni i poklanjaju u posebnim prilikama kao što je venčanje, rođenje deteta, detetov prvi rođendan, krštenje, punoletstvo, itd.

Kada je reč o istorijskoj vrednosti zlatnika, a samim tim i dukata, kada nekome kupite zlatnik, vi ga podsećate koliko je tada zlatnik značio, a samim tim na istorijsku vrednost kovanice. Sa druge strane, kada su u pitanju dukati cena je znatno veća od običnog zlata ali i njegova vrednost. Dukati se poklanjaju od davnina, i poklanjao se prilikom rođenja deteta, tako što se dukat stavljao u kolevku bebe.

Dukati kao poklon bebama

Idealan poklon za novorođenče jesu zlatnici. Odlični su za svečane prilike – krštenja ili rođendane. Prosto su posebni, jer ne mogu da se „prerastu“ i imaju večnu vrednost. Mogu biti izrađeni po želji kupaca. Veoma su tradicionalan poklon, i ujedno deo naših običaja. Za razliku od nekadašnjih standardnih, kovanih zlatnika sa simbolima, danas su dostupni i zlatnici sa fotografijama po želji naručioca. Mogu biti ravni, zaobljeni i sa istaknutim ivicama, raznovrsnog prečnika. Prema potrebama kupaca, zlatnici mogu imati i specijalne motive, gravure i simbole. 

Zlatnici se obično izrađuju od 14 i 22 karata zlata, u različitim gramažama. Te dve varijante se razlikuju i prema cenama. Gravirani zlatnici sa posvetom, fotografijom ili važnim datumima su vrlo moderni, atraktivni i savremeni. Takav poklon je jedinstven i neponovljiv. Ne samo da će roditeljima izazvati veliko oduševljenje, već i buru emocija.

Zlatnici – za rodjenje, krštenje i retke prilike

Postoji tri ključna razloga zašto je izbor dukata pravi izbor kada je reč o poklonima za posebne prilike, a to su: Dukat ne gubi vrednost, i prenosi se sa kolena na koleno, dukati imaju istorijsku vrednost i poklanjanje dukata je običaj od davnina.

Iz svega navedenog, dukat predstavlja vredan dar, i svakako da su najvredniji dukati zlatni dukati (zlatnici) koji su napravljeni od čistog zlata. Mnogi ljudi smatraju da zlatnici donose sreću, i kada neka osoba dobije zlatnik, uglavnom ga čuva tokom celog života i prenosi se sa kolena na koleno. Naime, tu osobu koja je dobila dukat, taj poklon podseća na
taj poseban dan, kao što je recimo venčanje, rođenje deteta, prvi rođendan deteta, punoletstvo, itd. Cene dukata variraju u zavisnosti od finoće zlata, i što je finoća bolja, dukat je skuplji. Na osnovu toga navedenog, može se istaći da je potrebno izdvojiti veću sumu novca za kupovinu dukata. Dukat ne gubi vrednost jer je napravljan od zlata, a zlato je jedino stabilno i u poslednje vreme njegova cena raste.