Čitanje dnevnih novina i nedeljnika, slušanje omiljenih radio stanica i praćenje televizijskog programa na raznovrsnim kanalima, samo je jedan deo mogućnosti da se saznaju najnovije vesti. Danas je veoma popularno informisanje putem interneta, tačnije medijskih portala, društvenih mreža i drugih sajtova i stranica, na kojima se nalaze uvek aktuelne vesti.

Svi prate vesti dana, bez obzira na satnicu, mesto na kojem se nalaze i veliki broj obaveza. Sve to, nije prepreka da se saznaju sve vesti, jer su medijski portali i više nego unapređeni, razvijeni i popularni, kao izvor koji pruža sve potrebne informacije građanima svih interesovanja i starosnih dobi. Zbog toga su portali kao savremeno dizajnirane stranice, beskrajan prostor za plasiranje svih vesti.

Karakteristike koje imaju medijski portali za vesti

Najnovije vesti se svakodnevno postavljaju na internet platformu, da bi posetioci bili uvek upoznati sa dešavanjima i događajima od značaja. Isto to vrši se i putem drugih elektronskih medija, odnosno televizije, kao i tradicionalnijih varijanti – radio stanica i dnevne štampe. Ipak, medijski portali imaju ogroman značaj za informisanje u današnjem vremenu i nemerljivo velike prednosti u poređenju sa svim drugim kanalima komunikacija. Naime, na portalima se postavlja vest za vrlo kratko vreme i za svega nekoliko trenutaka mogu se pronaći, pročitati i pogledati. 

Pored toga, sadržaj je uvek obogaćen ilustracijama, fotografijama, video snimcima, animacijama i nizom drugih dodataka koji ih čine verodostojnim i još lakšim za razumevanje, pamćenje i širenje. Medijski portali plasiraju najnovije vesti uz povezanost sa društvenim mrežama, na kojima se istovremeno mogu postaviti sa upečatljivim naslovima. Još neke značajne karakteristike medijskih portala u savremenom dobu odnose se na postojanje aplikacija za direktno informisanje bez pretraga na internetu, zatim prilagođavanje sadržaja uređaju na kojem se pregleda, za potpuno identičan utisak, kao i mogućnost pronalaska vesti dana, nedelje ili meseca, čak i dugi niz godina nakon objavljivanja.

Moderan način saznavanja vesti putem portala

Veoma popularan način informisanja jeste uz aplikacije za mobilne telefone. Naime, preuzimanjem na „pametan“ mobilni telefon, za svega nekoliko minuta instaliranja i minimalan period pokretanja, dobija se direktan uvid u sve najnovije vesti. Tačnije, aplikacije su osmišljene tako da pružaju obaveštenja kada se bilo koje vesti postave na medijski portal, da bi posetilac odmah imao uvid u dešavanja, sa mogućnošću direktnog pregledanja sadržaja uz jedan pritisak ekrana osetljivog na dodir. 

Da bi se sve aktuelnosti saznale, nije potrebno čekati dug vremenski period na satnicu televizijske emisije ili informativnog programa, kao ni na dobijanje primerka dnevne štampe na trafikama. Naprotiv, udobno smešteni, gde god se nalazili, posetioci portala mogu biti upoznati sa svim dešavanjima iz zemlje i sveta, ne samo uz tekstualni sadržaj, već i uz ilustracije, video zapise i animacije, saopštenja za javnost, uživo prenose i mnogo toga drugog. Takođe, postavljanje komentara, pitanja i dobijanje odgovora, velike su prednosti komunikacija putem portala.

Medijski portali su sfera interneta na kojoj se objavljuju, detaljno prezentuju i arhiviraju sve vesti dana, bez obzira na karakteristike, vrstu i oblast. Najvažnije je istaći da se objavljuju priče i događaji koji imaju pouzdan izvor i transparentno poreklo, što čini da posetioci mogu biti sigurni u verodostojnost sadržaja vesti. Sve navedeno, čini da medijski portali za najnovije vesti budu inovativan način informisanja u modernom vremenu.