Podne obloge su važan deo dizajna ambijenta, koji daje praktičnost, stilizovanje i izgled koji će biti savršen u pogledu estetike i održavanja. Postavljanje podova u enterijeru kao što je kvalitetni i prepoznatljivi parket zahteva angažovanje profesionalaca, kao i da se nabavi najbolji materijal za molere. Upravo je neophodan kvalitetan i isplativ lepak za parket.

Da bi se pronašao lepak za parket dvokomponentni ili jednokomponentni, namenjen svakoj kvadraturi i podlozi, bitno je upoznati se sa ključnim svojstvima, strukturom i potrebnim efektima koji se ostvaruju postavljanjem na podove. Kada se bira lepak za parket cena zavisi od proizvođača i dimenzija pakovanja, koja se prema težini kreću od okvirno 1 do čak 10, 25 i više kilograma.

Jednokomponentni i dvokomponentni lepak za parket – za ambijent ispunjen kvalitetom

Lepak za parket veoma je važan materijal za molere od kojeg u velikoj meri zavisi postojanost podova, čvrstoća, otpornost, stepen habanja i oštećenja. Kada je u pitanju kupovina strukture kao što je lepak za parket cena zavisi da li se bira jednokomponentni koji se zasniva na osnovi od vode, ili dvokomponentni – sadrži dodatni učvršćivač. Preporuka je odabrati dvokomponentni lepak za parket jer sadrži osnovnu teksturu materijala i dodatno snažan učvršćivač koji se brže, lakše i efikasnije suši u odnosu na jednokomponentnu varijantu.

Najčešće, jednokomponentni učvršćivač se preporučuje za parket čije su daščice od 400 do 600 milimetara dužine, dok lepak za parket dvokomponentni namenjen je i za neravne površine, kao i znatno duže drvene obloge. Da bi se nabavio najbolji dvokomponentni lepak za parket cena za pakovanje od 10 kg kreće sa nivou od oko 4.500 dinara, okvirno. Takođe, dostupan je lepak za parket 1 kg, dvostruko više, čak i sve do kantica od 25 kg.

Lepak za parket – svojstva koja garantuju dugotrajnost i lepotu podova

Da bi podovi imali izgled kao da su novi čak i nakon dužeg niza godina, veoma je važno da je ravnajući sloj pravilno izveden, kao i odabran najbolji lepak za parket dvokomponenti sa dodatnim učvršćivačem, brzim sušenjem i izuzetnom trajnošću. Često se postavlja pitanje u kojoj količini je potrebno nabaviti lepak za parket, a da se ne pogreši.

Najčešće, u zavisnosti od ravnajućeg sloja i postojanja nepravilnosti, lepak za parket dvokomponentni ili jednokomponentni troši se do oko 2 kilograma po svakom kvadratu površine. Ne treba štedeti kada je u pitanju materijal za molere, jer artikli renomiranih proizvođača garantuju kvalitet i dugovečnost enterijera i eksterijera, što isto važi kada su u pitanju podovi. Lepak za parket treba da bude čvrst i otporan, a istovremeno da se brzo i lako nanosi, efikasno suši i da se tokom vremena ne širi ispod površine poda, jer sa pojavom šupljina mogu nastati mehanička oštećenja.

 Da bi se kupio najbolji lepak za parket cena zahteva izdvajanje od nekoliko hiljada dinara za pakovanje od 10 kilograma. Kvalitetan je onaj lepak koji odlično pristaje svakom tipu podloge, sa ili bez ravnajućeg sloja, i može se koristiti za raznovrsne podne obloge, kao što je parket, brodski pod i drugi. Lepak za parket dvokomponentni preporuka je iskusnih majstora, kao struktura koja čvrsto vezuje daščice za podlogu, traje više decenija i sprečava oštećenja.