Godinama unazad poznato je da su pergole vrlo inovativan način stvaranja oaze za odmor u sopstvenom dvorištu, koji karakteriše izuzetno laka montaža i funkcionalnost dugi niz godina. U zavisnosti od potreba, prostora i mogućnosti, danas se biraju drvene, ali i modernije bioklimatske pergole za stilizovan ambijent na otvorenom. Kada su u pitanju bioklimatske pergole cena zavisi od kvadrature i materijala, a kreće se od više od stotinu, do višestruko skupljih varijanti po metru kvadratnom.

Bioklimatske pergole izrađuju se od aluminijuma, koji se prema potrebi kombinuje sa pvc-om i kovanim gvožđem, kao konstrukcija sačinjena od snažnih stubova i letvica za krovnu konstrukciju. Današnje varijante ovakve pergole mogu da imaju ručni i automatski mehanizam podešavanja nivoa svetlosti i brojne druge funkcije za maksimalan stepen uživanja u svom dvorištu, kao u bašti najbolje opremljenog ugostiteljskog objekta ili na modernoj plaži.

Bioklimatske pergole su kao stvorene za ulepšavanje dvorišnog prostora

Kada se razmišlja opcija uređenja dvorišta, moderne bioklimatske pergole mogu biti jedan od najprihvatljivijih izbora. Generalno, da bi se postavila bioklimatska pergola cena rezultira iznosom od više stotina evra, do čak više hiljada po kvadratu, u zavisnosti od konstrukcije, odabranog rešenja, dizajna i naravno potrebne kvadrature. Bioklimatske pergole mogu da budu nastavak postojećeg objekta, ili samostalno montirane u dvorištu pored bazena, ograde i na bilo kojem potrebnom mestu. Konstrukcija od aluminijuma je izuzetno snažna i izdržljiva, kako kada su u pitanju stubovi, tako i sam krov.

Ogromna prednost koju imaju bioklimatske u odnosu na drvene pergole jeste to što su letve za krov postavljene tako da se čak uz upotrebu ručnog mehanizma, tastera ili daljinskog upravljača može podesiti stepen prodiranja sunčevih zraka. Na taj način, ručnim ili automatskim pogonom pozicionira se ugao krovnih letvica, koje mogu biti u potpunosti ravne kada je konstrukcija zatvorena, delimično ili potpuno otvorene za najširi snop svetlosti i vetra. 

Funkcionalnost bioklimatske pergole u svim godišnjim dobima

Dok su drvene pergole uglavnom korisne tokom toplijeg vremena, osim ukoliko se ne zatvore u potpunosti drugim materijalom, bioklimatske zahvaljujući pokretnoj i automatskoj konstrukciji mogu se koristiti i tokom ostatka godine. Ukoliko se postavi čvrsto staklo ili na drugi način ogradi prostor bioklimatske pergole, one postaju praktične i tokom dugih, zimskih dana. Pored toga, letvice na krovnoj konstrukciji imaju izdržljivost i toleranciju snega u debljini sloja do 5 centimetara, uz opciju grejanja i brzog topljenja uz eliminisanje za to predviđenim kanalima.

Bioklimatske pergole tokom zime daju ušuškanost i toplinu ambijenta, a dodatno instaliranje tv i muzičkih uređaja, rasvete i postavljanje dekoracije obezbeđuje idealan ugođaj tokom čitave godine. Zbog svega navedenog, bioklimatske pergole kao savršena zaštita od sunca mogu biti idealno uređen ambijent u kojem će se provoditi najveći deo slobodnog vremena, čak i tokom čitave godine.

Za svako dvorište bioklimatske pergole su sjajan izbor, koji iako zahteva viši novčani izdatak pruža veliki broj pogodnosti za uživanje tokom svih godišnjih doba. Da bi se postavila bioklimatska pergola potrebno je izdvojiti nekada i više od 15.000 evra, ali s obzirom da se dobija značajan raspoloživ prostor i ambijent za uživanje, vrednost, korisnost i funkcionalnost su nemerljivi sa troškovima.