Mašina bez koje ne možemo da završimo na njivi pa bar 90 posto stvari upravo je traktor. Traktor spada u pogonsko vučne mašine i njegova svrha jeste upravo u obavljanju različitih radnih operacija. Traktor služi kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima vukući ili noseći  ili dajući im pogon. Održavanje traktora jako je bitno kako bi ostao ispravan tako da to je ono suštinski što treba da znaju svi koji se bave poljoprivredom. Kupovina traktora iziskuje dosta novca pa bi svakako trebali dobro istražiti tržište u tom smislu i naći sebi najadekvatniju opciju.

Danas na tržištu možemo pronaći jako veliki izbor traktora. U Srbiji su svakako najpopularniji IMT traktori, John Deere ali pored ovih marki možemo izdvojiti i Ursus traktore. Ono što je suštinski da napomenemo jeste da ukoliko ste se već odlučili za kupovinu bilo polovnog bilo novog traktora pripazite na jednu bitnu stvar a to je dostupnost njihovih rezervnih delova. Tako recimo delovi za Ursus mogu se lako pronaći zapravo u svakoj danas bolje opremeljenoj radnji za poljoprivrednu mehanizaciju.

Pored brendova traktora koje smo pomenuli može se primetiti i sve veća potražnja traktora brenda Zetor. Većina ljudi ih bira upravo zbog jednostavnosti i dugotrajnosti ali i činjenice da nisu skupi za održavanje. Rezervni delovi za Zetor mogu se lako pronaći upravo zbog njihove zastupljenosti i potražnje na našem tržištu.

Kupovina polovnog traktora ume da bude ponekad izazov pogotovo za one koje ne poseduju neko izvesno znanje o poljoprivrednoij mehanizaciji. U tom slučaju naša je preporuka da u kupovinu krenete sa nekim ko poseduje svakako više znanja. Bilo kako bilo donosimo vam par saveta koji vam mogu pomoći pri kupovini traktora.

Namena traktora

Ukoliko vam je traktor potreban i želite da ga kupite uzmite u obzir jednu bitnu stvar a to je njegova namena odnosno za koju svrhu ćete traktor najviše koristiti. Birajte traktor u zavisnosti od vrste poljoprivredne proizvodnje kojom se bavite. Na primer ima razlike ako se bavite voćarstom ili ratarstvom. Ukoliko se bavite voćarstvom ne treba vam jak traktor, slobodno možete uzeti manji do 40 konjskih snaga. Za ratarstvo vam trebaju jači traktori. Takođe prilikom kupovine trakora uzmite u obzir u površinu koju planirate da obrađujete kao i o kakvom je terenu reč. Postoje standardni univerzalni traktori ali isto tako specijalni čija se primena u poljoprivredi ograničava.

Raznovrsnost marki

Svako je više ili manje pobornik određenih brendova traktora. Ono što vam možemo reći jeste da kod uvoznih kao što su John Deere, Massey Ferguson i Fendt nećete pogrešiti. Odlični su za obrađivanje veće poljoprivredne površine ali i skuplji. Domaće IMT traktore koji su isto jako dobri možete naći po daleko boljoj ceni. 

Ukoliko kupujete polovni traktor treba da obratite pažnju na motor, menjač i hidrauliku, Zatim na akumulator, gume kao i potrošnju ulja. Obratite pažnju i na eventualnu pohabanost kao i koliko radnih sati ima. Naša je preporuka da uvek uzimate one traktore sa manje radnih sati. Možete kupiti traktor sa više radnjih sati ali samo ukoliko ga nećete često koristiti.