Kada se uređuje prostor malog stana, bilo nakon izgradnje i kupovine, ili u slučaju renoviranja, važno je biti pažljiv i napraviti temeljan odabir potrebnih elemenata. Opreznost je neophodna ne samo zbog male kvadrature prostorije, već i sa stanovitša da svaka odluka može biti nova ušteda centimetara.

Najvažniji saveti za uređenje malog stana odnose se na balans između toga šta je sve potrebno, koliko je raspoloživih finansijskih sredstva, kao i koji profesionalci mogu napraviti pravu bajku i dom iz snova. Optimalan izbor počinje sa angažovanjem stručnjaka, kao što su moleri, električar, keramičari i slično. Neki od bitnih saveta biće dati dalje u tekstu. 

Neka moleri naprave „priču“ na zidovima

Priprema podloge za krečenje važan je deo uređenja stana. Moleri prilagođavaju zidove potrebama vlasnika, od toga da budu čvrsti jer će se na njima naći televizori, klima uređaji, umetnička dela i mnogo toga drugog, čak i u maloj kvadraturi. Zidovi se adaptiraju na način da budu potpuno ravni, uz gletovanje koje podrazumeva smesu, mrežicu i lepak. Boje za krečenje male kvadrature je najbolje da budu svetle, uz mogućnost da krečenje jednog dela zida bude i u nešto jačoj nijansi. Ukoliko su u pitanju zidovi pod kosinom, ova mesta mogu biti prilika za krečenje i stvaranje pravih “priča” – oslikavanje ilustracija, lepljenje tapeta i stikera, kao i tehniku koja kombinuje dodatke sa bojama.

Postavljanje pločica neka oživi kuhinju i kupatilo

Keramičarski radovi podrazumevaju oblaganje podnih i zidnih površina pločicama. Kada se radi o malom stanu, one se nalaze u kuhinji – na delu poda i zida, kao i kupatilu. U pogledu dizajna, postavljanje pločica treba da prati minimalistički dizajn, pa se predlažu što manje dimenzije za svaku površinu. U kombinaciji sa modernom led rasvetom, keramičarski radovi su još upečatljiviji. Kada su u pitanju boje, postavljanje pločica u ograničenoj kvadraturi može da bude inspiracija i izazov, pa je odlično kombinovati više tonova, uz svedeno, neutralno i što svetlije krečenje zidova. U kupatilu, postavljanje pločica vrši se na celokupnoj površini podova, ali sve češće i zidova. Moderne su pravougaoni oblici, u sjajnoj ili mat površini, dok se podrazumeva odličan kvalitet i trajnost.

Uredjenje malog stana

Električarski radovi neka daju novu energiju prostoru

Električna energija neophodna je svakom prostoru, pa i malom stanu. Moderna rasveta kao što su pametne sijalice, funkcije uređaja i aparata, obezbeđuje se kada električar pokaže svoje veštine i sposobnosti. Električarski radovi su potrebni za postavljanje lustera, sijalica u zidovima i pod kosinama, kao i za mogućnost uključivanje svih uređaja. U malom stanu je veoma važno da rasveta dođe do izrađaja i obezbedi se dovoljno svetlosti, posebno ukoliko su zastupljeni krovni prozori. Električar će predložiti na kojem mestu treba da se nađe koji izvor struje, kao i koje su optimalne pozicije za utičnice. U malom stanu, savet je da se što više „sakriju“ električne instalacije, radi uštede prostora i estetskog doživljaja.

Ušteda prostora treba da bude imperativ

Mali prostor može da se uredi na odličan način i da izazove pravo oduševljenje sa prvim korakom. Značajno je da prioritet bude ušteda svakog slobodnog centimetra. To je krucijalni savet, bez kojeg veliki broj ideja ne može da bude uspešno realizovan. Ipak, kada se uzme u obzir to da se uređenje vodi minimalističkim stilom, svi keramičarski radovi, kao i krečenje, opremanje uz adekvatan nameštaj i dekoraciju, mogu da budu ostvarenje savršenih ideja i zamisli profesionalaca. Električar štedi prostor skrivanjem instalacija struje, a moleri predlažu efikasno pregrađivanje, premeštanje zidova i njihovu temeljnu obradu.

Najvažniji saveti za uređenje malog stana podrazumevaju prvenstveno temeljno planiranje i razvoj ideja. Kada se obrati pažnja na to da postavljanje pločica i drugi keramičarski radovi, zatim krečenje i električarski radovi treba da budu sa stanovišta uštede prostora i efikasnog korišćenja svakog kvadrata, mali stan može da izgleda sjajno.