Svest o značaju masaže i njenoj primeni u terapeutske svrhe se sve više širi među našim narodom. Način života koji nam je donelo savremeno društvo, konstantna trka sa vremenom i pokušaj da ispunimo sve obaveze koje smo sami sebi nametnuli, kao i moderna zanimanja zbog kojih sedimo za kompjuterom po osam sati dnevno, doveli su nas do toga da imamo hronične bolove u leđima i ramenima. Te hronične bolove mogu da izleče isključivo terapeutska masaža i redovan trening, a najbolja je kombinacija ta dva.

Šta je terapeutska masaža?

Terapeutska masaža je skup tehnika i poseban način pritiska na mišiće. Za razliku od relax masaže, koja više služi za opuštanje i kao pomoć za psihičku rasterećenost, terapeutska služi da reši neki postojeći problem i ublaži bolove. Zbog toga je pritisak za vreme njenog izvođenja jači nego kod relaks masaže. Moglo bi se reći da, u zavisnosti od od vrste problema, ova masaža može malo i da boli, pogotovo ako se „razbijaju“ fibroziti, čvorići koji se stvaraju na mišićima, zbog toga što treba pojačati cirkulaciju kroz mišić koji se tretira.  Međutim, fizioterapeuti kažu da ukoliko osećate jak i oštar bol odmah to treba da kažete svom terapeutu kako bi promenio pritisak na mišić.

Posle prvog tretmana moguće je da ćete osetiti nešto slično upali mišića. To nije znak da treba da odustanete od masaže, već da nastavite da odlazite na tretmane. Vremenom će se bol umanjiti, do trenutka kada će potpuno prestati.

Koji problemi se rešavaju terapeutskom masažom?

Terapeutska masaža, osim bolova u vratu i ramenima koji nastaju zbog stresa i lošeg držanja, može da reši veliki broj problema. Ona se često primenjuje u toku oporavka od nekih povreda, i to u kombinaciji sa fizikalnom terapijom i vežbama. Pored toga ova vrsta masaže se primenjuje za sportske povrede, bolove u mišićima, za išijas, nakon sportskih povreda, u procesu izlečenja nakon lomova kostiju kada je mišić nedeljama bio fiksiran, za probleme sa karpalnim tunelom, za bolove u nogama čiji je uzrok u nervima iz kičmenog stuba. Preporučuje se i osobama koje boluju od osteoporoze. Terapeutska masaža se primenjuje i kod kardiovaskularnih oboljenja, nesanice, astme, gastritisa i sindroma nervoznih creva.

Najveće iznenađenje za sve ove probleme je lečenje gastritisa pomoću masaže, međutim to preporučuju i gastroenterolozi, kako bi se ubrzalo varenje i peristaltika creva.

Ko sme da izvodi ovu masažu?

Obzirom na spisak problema kod kojih se primenjuje terapeutska masaža, jasno je da nju sme da izvodi isključivo profesionalac. Pod pojmom „profesionalac“ se podrazumeva osoba koja je završila Višu medicinsku školu, smer fizioterapeut. Razlog za ovo je to što ova vrsta masaže zahteva ozbiljno poznavanje anatomije ljudskog tela, koju nemaju maseri koji su završili kurseve.

Međutim, sve češće se dešava da u nekim salonima ovu vrstu masaže izvode nestručna lica i to može dovesti do velikih problema. Bez obzira na to koje iskustvo imaju u relax masažama, nisu dovoljno stručni za terapeutsku jer ne poznaju dovoljno anatomiju i samu prirodu problema sa kojim im pacijent dolazi. Iskusni fizioterapeuti kažu da zbog nestručno izvedena masaža može da izazove ozbiljne bolove i da, umesto da pomogne, napravi još veći problem.