Video igre su postale sastavni deo savremenog načina zabave, a mnogi ih doživljavaju kao  nešto više od jednostavne razonode. Pitanje kako i koliko video igre utiču na ličnost igrača je intrigantno i složeno.

Monitori

 Pre svega kada se govori o video igrama i dugom sedenju za ekranom misli se na negativne uticaje koje ono ima na igrača, ali to ne mora biti tako. Pre svega važnu ulogu u iskustvu igranja video igara imaju monitori. Visoka rezolucija, brz odziv i bogata grafika  koju pružaju monitori često čine igre privlačnijim i impresivnijim. Ovi monitori stvaraju dublji emocionalni angažman i pomažu igračima da se potpuno urone u svet igre. Međutim, upotreba gaming monitora takođe može uticati na osobine ličnosti igrača, poput strpljenja i koncentracije. Kontinuirano izlaganje brzim i intenzivnim igrama može poboljšati sposobnost brze analize i donošenja odluka, ali može dovesti i do povećane impulzivnosti. Novi gaming monitor poseduje smanjenje emitovanja plavog svetla koje može dovesti do zamora očiju i poremetiti spavanje. Na ovaj način razvoj u tehnici pozitivno utiče na očuvanje zdravlja igrača.

gaming monitor

 Inovacije kod stolica

 Pored dugog vremena za ekranom na ličnost može mnogo da utiče i dugo sedenje i taj sedeći položaj tela.  Sedenje može značajno uticati na zdravlje i ličnost pojedinca, a razvoj tehnologije i stolica ima ključnu ulogu u pokušaju da se ublaže negativni efekti dugotrajnog sedenja. Dugotrajno sedenje može izazvati probleme sa kičmom i držanjem tela, što može dovesti do bolova u leđima i problemima sa držanjem. Nedostatak fizičke aktivnosti tokom dugog sedenja može povećati rizik od gojaznosti, što može uticati na samopouzdanje i emocionalno stanje. Takodje su tu i mogućnosti problema sa cirkulacijom koje se mogu javiti. Dugotrajno sedenje može usporiti cirkulaciju i povećati rizik od problema sa venama i cirkcijom.

Što se tiče razvoja tehnologije i stolica, postoje brojne inovacije koje su usmerene na poboljšanje ergonomije i smanjenje negativnih efekata dugotrajnog sedenja. Razvoj ergonomskih stolica sa pravilnom podrškom za kičmu i vrat pomaže u održavanju pravilnog držanja tela i smanjenju stresa na kičmi. Neki modeli stolica su opremljeni masažnim funkcijama i grejanjem, što može pomoći u opuštanju tela tokom sedenja. Posebno su se razvijale i unapredjivale gaming stolice.

Inovacije kod konzola

 Pored razvoja monitora, gaming stolica, stolova, veliki tehnološki razvoj koji je uticao i na zdravlje igrača desio se i u svetu igara, tačnije konzola. Pojavom prenosivih konzola došlo je do velikog napretka koji je uticao za fizičko zdravlje igrača, dugo sedenje za računarom itd. Nintendo Switch Lite donosi svoje jedinstvene karakteristike u kontekstu uticaja na ličnost igrača. Ova prenosna konzola omogućava igračima da igraju igre kad god i gde god žele. To može uticati na povećanje socijalnih veština, jer omogućava igranje u grupi i razmenu iskustava sa prijateljima. Takođe, Nintendo igre često promovišu timski rad i rešavanje problema, što može doprineti razvoju veština saradnje i kreativnog razmišljanja.

U zaključku, tehnološki i tehnički razvoj opreme i igara donose brojne prednosti za zdravlje igrača. Pravilno korišćenje ovih inovacija može doprineti boljem fizičkom i mentalnom blagostanju igrača, promovišući udobnost, aktivnost, kreativnost i društvenu interakciju. Važno je da igrači budu svesni ovih prednosti i koriste ih na pozitivan način kako bi unapredili svoje zdravlje i ličnost tokom igranja.